29 Ağustos 2017 Salı

VATAN ŞAŞMAZ OLAYI VE TEK.TARAFLILIK

Şu son olay yani Vatan Şaşmaz cinayeti, sunucu Murat Başoğlu'nun yeğeni ile yaşadığı ensest ilişkiyi unutturdu son 3 gündür. 43 yaşında bir adamın genç denebilecek yaşta vurularak öldürülmesi, üstelik eşinin hamile olduğu iddialarıyla çok vahim. Olayda, bana asıl vahim gelen ise uzman olduğunu iddia eden uzmanlık eğitimi olmayan her psikoloğun ekranlarda ahkam kesmesi, katıl zanlısı Filiz Aker'e OKB (Takıntılı- saplantılı) teşhisi koyması.

Sosyal psikolojide "güzel" olanı masum bulma eğilimimiz var tamam. Bir de, erkek egemen toplumda, kadının davetkar ve talepkar olduğu, masum yüzlü Vatan'ın asla karısını aldatmayacağı genel ve geçer doğru olarak her mecrada kabul görmüş havası var.

Günlerdir izliyorum haber ve yorumları. Her iki ailenin de iddiaları, polis raporları vs. Her bir detay incelenmeden, telefon kayıtları ortaya çıkmadan masum ve suçlu ayrımı yapılmış, karara varılmış çoğu mecrada.

İntihar girişimi, cinayet söylemleri olan silahlara meraklı ve sonuçta hem başkasını, hem kendini öldüren bir kadın var ortada tamam ama zaten katil aranmıyor, ortada duruyor. Saplantılı aşık diye etiketlenen kadının, daha çocukken annesinin ağabeyi tarafından vurulduğu, gençliğinde kaçırıldığı, en yakın arkadaşı tarafından dolandırıldığı,
telefon kayıtlarında ortaya çıktığı söylenen " Paranı şimdi veremem."  ifadesi ve iddialar doğruysa  Vatan Şaşmaz'ın da kadının parasını batırdığı ve evlerini satmak zorunda kaldığı gibi normal psikolojide kalmayı zorlaştıran detaylar bir yana atılıp "saplantılı aşık" yaftası fazla acımasız ve tek taraflı geliyor bana. "Güzel görünümlü, güzel gülüşlü adamlar eşlerini aldatmaz, kadın parası yemez!" nasıl yanlı bir iddia farkında olmadan inanmak istiyoruz belki masumiyete. Oysa sağduyu, birini gömerken ötekini yüceltmekten geçmiyor! Hele ki bilim, her açıdan bakmadan tek taraflı yorumlara dayanmıyor!

6 yorum:

  1. Benim bu konuda tek ilgilendiğim şey neden psikolojisi bozuk insanlarda silah var ? Ben vatan aldatmaz demiyorum. Valla herkes herseyi yapar. Yapmadigini iddia ediyorlar o ayrı. Ancak aldatsa bile hicbir olayın sonu ölüm olmamalı bence. ( Ki filiz akerin yeğeni bile Vatan Şaşmaza üzülüyor.) O adam evliyse adam çok suclu tamam ama evli adamla görüsen kadın dahada suclu. Arada olan hamile esine oldu bence. Ne olursa olsun yazık oldu ölenlere.

    Birde kadın çok zenginms. Vatan parasini gasp etse nolur. Parasini batıran bir adamı hala seviyorsa bence kesinlikle saplantılıdır ve denilenler doğrudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olayda o kadar mid3 bulandırıcı detaylar var ki! Ruh sağlığının bozuk olduğunun sinyallerini veren birine kimse yardım eli uzatmamış çevresinden, olay yeri kanlı görüntülerini bir kamu görevlisi medyaya satmış mesela. Dediğim gibi, kadını aklamaya çalışmak değil derdim, eleştirim herşeyin saplantıya bağlanması. Olaydan iki gün önce yeğeni aracılığıyla kadına selam gönderen, ilk eşiyle eski sevgilisi olan kadını ABD'de ziyaret eden bir adam da var ortada. "Çok param var, azını da dolandırsınlar, bana dokunmaz." diyen bir insan türü olduğuna da inanmıyorum. Varsa da patolojik bir durumdur, incelenmeye değer!

      Sil
    2. Yanlış anlamışsın ama sen. Hani insanin tüm parasini dolandirirsin da hic birseyi kalmayinca cinnet getirir ya burada durum o değil. Sonucta o adam onu dolandirdiysa daha neden hala onun pesindesin. Birak defolsun gitsin. Asıl dolandirmasina ragmen hala seviorsa bu patolojik bir durumdur.

      Evet kadın resmen sinyaller vermis. Ve en yakinindakilerde dahil kimse el uzatmamis :(

      Sil
    3. Mesele, siz dahil ben dahil herkesin bir fikri olması, konunun ipuçlarının telefonlarda olması ve olay aydınlanana kadar basının ve uzman olduğunu ileri sürenlerin tek tarafı aklama çabaları. Örneğin; bir psikolojik danışman olarak olaya tek taraflı bakma lüksüm olamaz, tvdeku uzman için de geçerli hu. Aynı zamanda basın için de. Komşu günlerinde yapılan ev hanımı dedikodusundan farklı bir bakış açısı gerekir bu alanlarda.

      Sil
    4. Tek taraflı değil de verilere dayanarak bakabilirsiniz zaten. Teoriye göre analiz edemezsiniz. Herkes farklı boyutlarda değerlendirir. Ev hanımı olması fikri olmadığı anlamına gelmiyor. Doğal olarak da fikrini beyan ederken bunu uzmanca yapmasına gerek kalmıyor. Şu ev hanımı dedikodusu, gün sohbeti gibi kelimeleri en azından bir psikolojik danışmanın kullanmaması gerektiğini düşünüyorum. Zira belli bir eğitim ve kültür seviyesindeki insanlarda ev hanımı olup dedikodu yapabiliyorlar. Ve farklı ve doğru tespitlerde bulunabiliyorlar. Birazda zeka işi diyelim sadece eğitimle olmuor bazı seyler. Hiç sevmiyorum bu mahalle ağzı, gün sohbeti, ev hanımı lafları gibi damgaları.

      Sil
    5. Zaten bir önceki yorumda da ifade ettiğim, bizlerin sosyal medyada şu anda yaptığınızın da gün muhabbeti, kahvehane sohbeti vs.den öteye geçmediği.Hoşlansak da hoşlanmasak da, dünyayı kurtaran, her konuda ahkam kesilen ortamlar bunlar. Tabii bilimsel olmaları beklenemez ama ahkamdan öteye de gitmez. Eğitimle donanmamış bir zeka da, en fazla bu ortamlarda takdir görür zaten, ötesi yok. Psikolojik danışman olarak o ortamların dinamiklerinden haberdar olmak bu işin gereği, yoksa bu ifadeler etiketlemek değil!

      Sil